Hur jag arbetar

Har under åren samlat på mig en mängd kunskap inom områdena friskvård och träning. Att välja rätt typ av träning/friskvård gör att hästens välbefinnande underhålls, hästen blir starkare samt olika typer av problem kan undvikas.


Rakriktande longering

Den rakriktande longeringen bygger på teorin att alla hästar är mer eller mindre skeva diagonalt, det kan liknas vid att vi är vänster eller högerhänta. För hästen innebär detta att den lägger mer vikt på antingen vänster eller höger framben och bog, detta påverkar i sin tur rörelsemönstret för bakbenen på ett negativt sätt. Ha i åtanke att hästen redan från start är framtung av naturen, lägg sedan till skevheten plus ryttarens eventuella vikt så kan man börja förstå att det snabbt kan skapa problem/skador.
Denna skevhet blir tydligast då vi arbetar våra hästar på böjda spår, en rörelse som hästen i vilttillstånd sällan eller rentutav aldrig utför iaf inte på det sätt som vi ber den om.

Vi märker denna skevhet som att hästen har ett "lättare" respektive "svårare" varv, den faller in och gör volten mindre i ena varvet och i det andra vill den förstora volten genom att falla ut över den yttre bogen.
Denna diagonala skevhet skapar stora bekymmer för hästen och dess framtida om den inte uppmärksammas och åtgärdas i ett tidigt skede.

I den rakriktande longeringen arbetar vi med att få hästen att fördela sin vikt mer till sina bakben som på så vis gör att den kan balansera sig korrekt och bära upp sin kropp på ett hållbart och framförallt stärkande sätt. Vi eftersträvar en stark bålmuskulatur samt en välutvecklad överlinje med en uppåtsvingande rygg.


Långa Tyglar-Longering

Prova ett spännande, stärkande och fantastiskt roligt sätt att träna din häst på. Detta är ett relativt enkelt sätt att utbilda din häst från marken på, passar alla typer av hästar då den är skonsam samtidigt som stärkande. Utmärkt om du har en unghäst, en häst som ska rehabiliteras, en äldre häst, en stel häst eller bara vill ha en bra träningsmetod att variera ridningen med.
Samtliga skolor kan utföras i samtliga gångarter så utbildningsmöjligheterna är obegränsade :)
Den kanske största fördelen med denna träningsform är att hästen får chansen att arbeta utan extra tyngd på ryggen samt utan utrustning såsom sadel/sele/tömkörningsgjord/inspänningstyglar m.m.
Detta gör att den kan jobba mer fritt med sin kropp vilket skapar glädje, energi samt ökad motivation hos både hästen samt ryttaren.
Själva konceptet är långt ifrån nytt och används flitigt av Spanska Ridskolan i Wien.
Tränar regelbundet för Piet Bakker.

Är du nyfiken, Vill prova? Hör av dig så hjälper jag dig att komma igång.

Integrerad ridning - Den magiska "mixen"

Vi vill att fler ryttare ska få möjligheten att lära sig att rida sin häst korrekt över en höjd bröstrygg så att den kan få vara elastisk, glad och stark i sin kropp.

Integrerad ridkonst har utvecklats efter kunskaper om rörelse och inlärningspedagogik relaterat till den klassiska ridningens grundprinciper. Integrerad ridkonst är starkt påverkad av Feldenkraismetoden (Moshe Feldenkrais) och Tellington-metoden (Linda Tellington-Jones) och även av centrerad ridning (Sally Swift). Det är en ridning som tar hänsyn till hästens natur.

I Integrerad ridkonst använder vi framgångsrikt olika övningar för ryttaren utan häst så att eleven utvecklar sin kroppsuppfattning.På så vis förbättras koordination, smidighet och balans. Resultatet är en effektiv kommunikation mellan ryttare och häst. Hästen förstår vad det är den ska göra.
Denna metodik tillsammans med träningsfysiologiskt korrekt uppbyggda övningar gör att hästen bygger sin muskulatur på rätt sätt och kan bära ryttaren med lätthet och glädje. Vi fokuserar på att rida hästen på det för just den hästen bästa sättet där den blir stark, elastisk och lydig.

Tränar regelbundet för Christina Drangel samt deltar i DrangelskaRidinstitutets fördjupnings utbildningar.


Lastträning

Har du en svårlastad häst? Jag kan bistå med tips och råd då jag själv haft en extremt svårlastad häst. Jag erbjuder inga ”quick fix” utan mitt mål är att få hästen att känna sig trygg i transporten samt lastningen.
Hör av dig för info samt upplägg.TTEAM & TTOUCH

Detta är en kombination av olika massagetekniker samt olika ledövningar skapat och utformat av Linda Tellington Jones som förstärker relationen mellan häst och människa. Skapar tillit och förtroende samt skapar avslappning hos hästen. De olika delarna ökar hästens kroppsmedvetenhet och smidighet på många olika plan vilket gör att den lättare kan utföra de uppgifter vi ger den.